Πίνακας με όλες τις ειδικότητες της Ναυτικής Ακαδημίας Βάρνας
Ειδικότητα «Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού»
Οι απόφοιτοι της τετραετούς φοίτησης, λαμβάνουν πτυχίο ακαδημαϊκού βαθμού και τον τίτλο του 3ου Καπετάνιου, 3ου πλοιάρχου ή Ανθυποπλοιάρχου και μπορούν να εργαστούν σε ποικίλα τμήματα της ναυτιλίας και της ναυσιπλοΐας, ως καπετάνιοι σε πλοία του εμπορικού ναυτικού, υπουργεία ναυτιλίας αλλά και σε ναυτιλιακά γραφεία.
Ειδικότητα « Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού»
Οι απόφοιτοι της Ναυτικής Ακαδημίας Βάρνας μπορούν να εργαστούν ως μηχανικοί σε πλοία του εμπορικού ναυτικού, καθώς και σε τεχνολογικές θέσεις στον ευρύτερο τομέα της ναυτιλιακής βιομηχανίας, των θαλάσσιων μεταφορών καθώς και της κατασκευής και επισκευής πλοίων.
Κατά τη φοίτησή τους στην ΑΕΝ-Βάρνας οι σπουδαστές αποκτούν βασικές γνώσεις στα Γενικά Μαθηματικά, τη Φυσική, τη Χημεία, την Πληροφορική, τη Μηχανολογία, την Μεταλλογραφία και την Αντοχή Υλικών.
Ειδικότητα « Μηχανολογία Μηχανική και Ναυπηγική»
Οι σπουδαστές που έχουν αποφοιτήσει αποκτούν πτυχίο «Bachelor» και μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην ίδια ειδικότητα για τη λήψη μεταπτυχιακού τίτλου. Ο τίτλος σπουδών τους δίνει τη δυνατότητα να εργασθούν σε εταιρείες ναυπηγικής και επισκευής πλοίων, φορείς εποπτείας και πιστοποίησης όπως νηογνώμονες, σε τμήματα ναυτιλιακής διοίκησης και άλλα.
Ειδικότητα «Ηλεκτρολόγος Εμπορικού Ναυτικού»
Οι απόφοιτοι της τετραετούς φοίτησης λαμβάνουν πτυχίο ακαδημαϊκού βαθμού, καθώς και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ως «ηλεκτρολόγοι εμπορικού ναυτικού». Μπορούν να αποκτήσουν τη θέση του «ηλεκτρολόγου» σε πλοία του εμπορικού ναυτικού, αλλά και άλλες διευθυντικές θέσεις στις θαλάσσιες μεταφορές και στη βιομηχανία της ναυτιλίας ως ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και εφαρμοστές ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.
Ειδικότητα «Ηλεκτρονικά βοηθήματα πλοίων»
Οι απόφοιτοι λαμβάνουν πτυχίο ακαδημαϊκού βαθμού. Μπορούν να εργαστούν στις θαλάσσιες και χερσαίες επικοινωνίες, στα ραντάρ, σε συστήματα σόναρ, στα συστήματα Global Maritime Distress Safety System (GMDSS) και στα ραδιοβοηθήματα, στα συστήματα αυτοματισμού, καθώς και στη συντήρηση αυτών.
Ειδικότητα «Διαχείριση στόλου και λιμένων»
Οι απόφοιτοι λαμβάνουν πτυχίο ακαδημαϊκού βαθμού και προετοιμάζονται για τη στελέχωση των θέσεων του διευθυντή, του αναπληρωτή διευθυντή λιμένος και επικεφαλής μικρού λιμένος. Μπορούν να καταλάβουν διαφορετικά καθήκοντα σε κάθε τομέα, καθώς και ειδικότητα στη διοίκηση λιμένων και σε ναυτιλιακές εταιρείες.
Ειδικότητα «Τεχνολογία επισκευαστικής συντήρησης»
Οι απόφοιτοι λαμβάνουν αναγνώριση ακαδημαϊκού βαθμού και τον τίτλο του «μηχανικού τεχνολογίας επισκευαστικής και κατασκευής». Οι απόφοιτοι μπορούν να διοριστούν σε διάφορες διευθυντικές θέσεις στον τομέα της επισκευής πλοίων και της ναυπηγικής βιομηχανίας.
Ειδικότητα «Εσωτερική ναυσιπλοΐα»
Οι σπουδές διαρκούν τέσσερα χρόνια. Οι φοιτητές λαμβάνουν ακαδημαϊκού βαθμού πτυχίο και μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους ως «αξιωματικοί ρύθμισης θαλάσσιας κυκλοφορίας» όλων των σκαφών που ταξιδεύουν, καθώς και σε διάφορες διευθυντικές θέσεις στη διαδικασία μεταφοράς πλοίων σε λιμάνια με ιδιαίτερη μορφολογία και σε εμπορικές εταιρείες εσωτερικής ναυσιπλοΐας.
Ειδικότητα «Ωκεανολογία»
Οι απόφοιτοι της τετραετούς φοίτησης λαμβάνουν πτυχίο ακαδημαϊκού βαθμού. Οι απόφοιτοι μπορούν να απορροφηθούν σε μηχανικές, ερευνητικές θέσεις και θέσεις σχεδιασμού για την εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων και εγκαταστάσεων.
Ειδικότητα «Τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών στη Ναυτιλία»
Η ειδικότητα «Τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών στη Ναυτιλία» έχει συσταθεί για να εκπαιδεύσει ειδικούς στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών, η οποία τέθηκε σε όλους τους τομείς της ναυτιλίας. Η εν τω βάθει διδασκόμενη ύλη επιτρέπει στους πτυχιούχους να εργαστούν ως επαγγελματίες στον τομέα των θαλάσσιων επιχειρήσεων.